Actueel

Maria Sing Along bij Sint Jozef!

04 | 09 | 2019

Ave Maria in Brabant én daarbuiten! Kom naar de Maria-Sing Along bij Sint Jozef!

Op woensdag 9 oktober aanstaande vanaf 15.00 uur verzorgt cultuurhistoricus Eric Kolen bij Sint Jozef in Meijel zijn voordracht over ‘Ave Maria in Brabant én daarbuiten!’. Over hoe zij niet die provincie, maar ook de rest van de wereld -en dus ook Limburg- ‘veroverde’. Het is ongelooflijk hoe intens zij mensen inspireert, verwondert én soms zelfs in het diepste van het hart ontroert! Iedereen kan deze voordracht bijwonen!

Hoe komt het toch?

“Goh, ik had nooit gedacht dat deze voordracht mij zó zou aangrijpen!”, aldus een ietwat aangeslagen aanwezige bij de voordracht over ‘Ave Maria in Brabant én daarbuiten’. Een andere vrouw bij het verlaten van de zaal is ook onder de indruk: ”Dat meezingen van die oude Marialiedjes, prachtig, ik kreeg het gewoon te kwaad, kreeg zelfs kippenvel. Ik waande me pakweg vijftig jaar terug. In de tijd toen ik met mijn vijf broers en drie zusjes met oma -ons grutje- op zondagmiddag zuutjesaon naar het Maria-veldkapelleke stiefelde om er een kaorkske aon te stoke! Pas later, toen ze al lang dood was, hoorde ik van ons moeder dat ze ooit twee kiendjes had moeten afgeven. Goh, dan snap ik die verering wel.” Maar ook de man, die ape- en apetrots wat voorbeelden laat zien van devotionalia, zeg maar de voorwerpen met een volks- religieuze boodschap, is nog steeds enthousiast: ”Zo mooi om er over te vertellen, ik heb krek met iemand afgesproken om haar collectie te bekijken, want ze heeft wat vragen, onder andere over de herkomst van een bijzonder Mariabeeldje. Misschien kan ik haar helpen. Prachtig toch, nie dan?”

Een goed woordje

In het Brabantse -maar zeker ook in Limburg- met zijn veldkapellekes, bedevaarten en processies zijn mei en oktober dé Mariamaanden. In menig woning stond een Mariabeeld in de huiskamer, dikwijls met een koarske. Weet je nog? Desalniettemin is Maria voor ‘de meeste gelovigen van weleer’ (..) vooral de Middelares, die ‘een

goed woordje doet bij haar zoon als er iets gedaan moet worden’. Bij ziektes, bij examens, bij voorgenomen huwelijken en gewenste sportpresentaties. Inleider Eric Kolen gaat eveneens in op achtergronden van het fenomeen ‘Maria’; waar komt dieverering vandaan, waarom werd Maria ingezet als tool in het kader van de Contrareformatie, waarom is ‘Maria’ zo verbonden met wonderverhalen? Uit Lourdes, Fatima, maar ook uit Ommel, de Oirschotse Heilige Eijk en Handel? Tussendoor wordt de voordracht onderbroken door aansprekende diaserie-achtige powerpoint-presentaties met beelden van Maria. Van zeer dichtbij, in Brabant, maar ook van ‘all over the world’. Een aanwezige bij de voordracht vatte de voordracht, geheel op zijn eigen manier, als volgt samen: ‘Seer ter leringhe ende vermaeck, deze leerganghe, schoon ende goeth énde alsoo van waerde!’. Zijn vrouw zegt het wat eenvoudiger: ‘Deze voordracht is voor onze bewoners op hun lijf geschreven!’

Maria-Sing Along

Heb je overigens zélf herinneringen aan Maria uit jouw jeugd? Uit de allerlaatste nadagen van het Rijke Roomsche Leven? Breng gerust een Mariabeeldje of scapulierke mee en deel jouw verhaal met andere aanwezigen. Voorts streelt muziek van Schubert, Verdi, Mozart, Bernstein, Monteverdi, Bach/Gounod, Pergolesi en Caccini je oren. Geniet bovendien van ontroerende volksdevotie-uitingen. Van ‘O reinste der schepselen…’, ‘God groet u zuiv’re bloemen’ en ‘Sterre der Zee’. En, ze worden nog gezongen ook, die prachtige aloude Marialiederen. Dus, kun je nog zingen, juist, zing dan mee! Ben erbij en onderga een authentieke en soms zelfs ontroerende beleving van dat zo typische Ave Maria-gevoel. In Brabant én daarbuiten!

Ben erbij, van harte welkom!

Wil je deze zingevende én belevingsvolle ‘Ave Maria in Brabant’- presentatie bijwonen bij Sint Jozef wonen en zorg  aan de Kapelkes weg 1 in Meijel? Je bent van harte welkom op woensdagmiddag 9 oktober om 15.00 uur. Zoals gezegd is iedere inwoner van Meijel welkom! In de pauze is er koffie of thee met iets lekkers erbij. Wat? Inderdaad, Marie- biscuitjes…Ben erbij!
De entree prijs is € 5,00.

Eric Kolen

De voordracht wordt verzorgd door oud-leraar, programmamaker, publicist en cultureel ondernemer Eric Kolen, die al eerder presentaties verzorgde voor de KBO, Vrouwen van nu, heemkundekringen en senioren- en gepensioneerdenverenigingen. Meer dan twintig jaar lang produceerde én presenteerde hij radioprogramma´s als ´t Brabants Uurke´ en ´BrabantLeeft!´ voor Omroep Brabant en ‘Klassiek met een zachte g’ voor Studio040. Zijn specialisaties, of, nog beter, passies?

Klassieke muziek en Brabants cultuurhistorisch erfgoed en dat in toenemende mate in een cultuurfilosofische bedding.

© Foto’s: Bureau Erasmus/Eric Kolen